Kan man selv bygge en sauna?

kan man selv bygge en sauna

Der er rigtigt mange, der synes, at det er utroligt lækkert at være i en sauna – men vidste du, at der faktisk også er fordele ved at benytte sig af disse varmerum? Både sauna og varme dampbade kan fremme blodcirkulation, fugte huden, lindre gigtsmerter samt forhindre og reducere rynker i huden.
Dertil kommer de positive resultater, som en sauna kan have på dit mentale helbred. Det kan blandt andre lindre stress symptomer og styrke dig mentalt, så du har mere mental resiliens i hverdagen.

Der er altså mange gode grunde til, hvorfor du bør benytte dig af en sauna – og så kan du faktisk godt bygge din helt egen sauna! Vi hjælper dig godt i gang herunder.

Tylø ABC byggevejledning til sauna derhjemme

Det er ikke alle, der er lige handy, når det kommer til hobbyprojekter i hjemmet. Men oftest kræver det blot god planlægning og viljen.

Har du tiden og modet på at give dig i kast med et projekt, som at bygge en sauna med saunaovn og det hele?

Så findes der faktisk en helt genial guide til det, som hjælper dig fra step til step. Vi har den såkaldte Tylø ABC byggevejledning til sauna, som du kan benytte dig af. Her får du hjælp til at vælge den helt rigtige træsort, saunaovn for dig. Du bliver vejledt til det rette valg af isolering, og du får gode tips til ventilation – og meget mere.

Som navnet antyder, så får du alle de værktøjer og al den viden, som du skal bruge for at kunne bygge en sauna – uanset om du skal bygge selv, anvende håndværker eller rådgive til en andens projekt.

Køb dine materialer og saunaovn hos Saga Trim

Én ting er at have den rette viden til at kunne bygge en sauna – en anden ting er selvfølgelig at have de rigtige materialer.

Hos Saga Trim finder du bl.a. saunaovne, kontrolpaneler til sauna, saunarum, udendørs sauna, saunatilbehør, belysning til sauna, saunadøre, saunabænke, ryglæn til sauna, sauna skørter, saunatræ, ventilation til sauna – og det er kun udvalget af forskellige dele til en sauna.
Derudover finder du også tilbehør til infrasauna, dampbad, wellnessudstyr og meget andet, så du er godt dækket ind på alle leder og kanter.

Se vores store udvalg af saunatilbehør

Hvilke kategorier skal du kigge nærmere på?

Hvis du har hentet guiden til at bygge din egen sauna, så kan du finde alt det, som du skal bruge til projektet, hos Sagatrim. Det gælder også, hvis du blot går og leger lidt med tanken, om selv at gå i gang, så du kan blive klogere på processen.

Du kan se mere om, hvilke kategorier, som du bør kigge nærmere på for at få samlet alle materialerne sammen lige her:

Saunatræ

Først og fremmest handler det om at få bygget fundamentet til din sauna, og dertil skal du selvfølgelig bruge det helt rigtige træ. Der er forskellige sorter, der egner sig til dette formål, og du vil kunne læse om hver deres kvaliteter i din guide.
Grundlæggende anbefaler vi træsorter, hvor lommerne med harpiks ikke åbner sig, f.eks. gran, asp, elletræ og mahogni. Dermed har træet ikke så høj en hårdhed. Jo mindre hårdt træet er, jo behageligere er det at sidde på, da træet ellers nemt kan blive for varmt, når saunaen er blevet varmet godt op af saunaovnen.

 

Når man bygger sauna, bruger man primært to forskellige brædder. Paneltræ og bænkbrædder. Paneltræet anvendes til vægge og loft, og bænkbrædder anvendes til bænke, skørter og ryglæn.  På den måde har man mulighed for at byggen en flot og velfungerende sauna, hvor både vægge, bænke og ryglæn kan have samme træsort, hvilket giver de helt rigtige betingelser.

Se vores store udvalg af saunatræ

Saunaovn

For at en sauna kan udføre det formål, som den jo nu engang har, så kræver det, at du har en saunaovn. Det er nemlig saunaovnen, der varmer rummet op. Det er så at sige hjertet i en sauna. Det er dog ikke helt lige gyldigt hvilken saunaovn, som du går ud og køber. Det skal nemlig gerne være en af en god kvalitet – og så skal den også have den rigtige størrelse/dimensionering.

Din saunaovn skal passe til din saunas volumen. Du skal altså have fundet ud af, hvad de anbefalede volumen intervaller er, og så bør du vælge den størst mulige model for at opnå hurtig opvarmningstid, samt den maksimale varme.

De oplysninger om saunaovne, som du finder i din vejledning, gælder for isolerede trævægge. Der er altså ikke taget højde for eksempelvis vinduer eller vægge i sten, som ikke vil være lige så opvarmningsvenlige.
Hvis der er andre elementer i din sauna end blot træ, på bænke, vægge og loft, så anbefales det, at du lægger en m3 til i saunaens volumen, for hver m2 tung væg, når du skal beregne den optimale størrelse på saunaovnen. På den måde vil du nemlig stadig kunne få en hurtig opvarmning samt opretholde en tilpas varme, selvom der er ikke-isolerede materialer. Send gerne en tegning af dit projekt, så hjælper vi gerne med tilbud og rådgivning.

Se vores store udvalg af saunaovne

Kontrolpanel

Når man tænker på en sauna, så er der mange der forestiller sig varme sten, der frigiver varme til hele rummet – hvor fugtigheden reguleres i rummet med vand på saunastenene. Dog er der blevet udviklet meget på saunaer, så du i dag kan få fingrene i et kontrolpanel, der gør det noget nemmere at kontrollere både temperaturen, delt strømbesparende delt effekt, energibesparende Standby. Kombi modeller hvor fugtigheden også kan kontrolleres i rummet.
Det er forskelligt fra kontrolpanel til kontrolpanel, hvor avancerede de er, så hvis du går meget op i at have en masse smarte funktioner, kan det være værd at kigge nærmere på.

Se vores kontrolpaneler

Skab din drømmesauna med hjælp fra Saga Trim!

Der er en del mere frihed i at bygge en sauna, end mange måske går og tror – det er ikke blot en kasse med en saunaovn. Derfor kan du altså bygge din drømmesauna med alle de elementer, der skal til, for at du kan gå ind i rummet og slappe helt af i kroppen.

Du kan kigge nærmere på de mange forskellige typer tilbehør hos Sagatrim, der har alt, hvad du skal bruge. Tag et kig lige her på siden, og lad dig inspirere til dit næste køb!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *